Giyim kültürü ve modanın bir parçası kıl tela...


Tela, giysilerde kaliteyi ama özellikle görünümü güçlendirmek ve giysinin formunu uzun süre muhafaza edebilmek amacıyla kullanılan bir ara malzemedir. Tela, genelde giysinin iç yüzeyinde, astar ile kumaş arasında kullanılır.

Tela, giysilerin mevcut olduğu her dönem kullanılmıştır. Bugünkü tela anlayışının temeli ise, 1950'li yılların başında atılmıştır. Daha önceleri giysilerde her türlü bez (başta pamuklu olmak üzere) direnç arttırıcı ve form tutucu maddeler olarak kullanılmış. İnsanların astar ile kumaş arasına koyduğu veya astar kullanılmadığı dönemlerde kalitesiz dış kumaşı kamufle etmek için, kullandığı takviye edici bazı kumaşlar da tela olarak adlandırılabilir.

Tela kullanımı özellikle kıl telalar geliştirildikten sonra büyük bir değişiklik yaşamış ve modern giysinin ve giyim anlayışının ayrılmaz bir parçası haline gelmiştir. Tela, astardan farklı olarak genelde giysinin iç kısmında kaldığı ve görülmediği için bazı üreticiler kıl telasız ürünleri satışa sunmaktadır. Askıda duran bir giyside telanın kullanılıp kullanılmadığını anlamak tüketici için zordur. Giysi ancak giyildikten sonra, içindeki telanın önemi ve kalitesi ortaya çıkar. Bu yüzden ciddi hazır giyim üreticileri ve iyi terziler, görünmese bile tela kültürüne önem vermek zorundadır.

Sayın A. Tahir Gürsoy "Giyim Kültürü ve Moda" isimli kitabının mesleki bilgiler içeren 2. cildinde kıl telayı açıklarken şu şekilde ifadeler kullanmaktadır.

Kıl Telalar: Kıl telalar özellikle ceket ve kaliteli erkek giysi imalatında çok önemli bir yer tutar. Kıl telaların en büyük problemi, üretim şeklinden ve standartlarından dolayı çekme özelliğine sahip olmasıdır. Ayrıca kullanılan apre maddesi, kıl telaların çekme riskini iyice arttırır. Kıl telalar, gerçek hayvan kılından üretilir ve bu yüzden buruşmaz ve dik durur. Erkek ceketlerinin ön kısımlarında, bir miktarda kolda kullanılarak buruşmazlık sağlanır. Genel olarak kıl telalar, pamuk ve kıldan üretilir. Bu telalar, çekmezlik testleri yapılmadan kesinlikle kullanılmamalıdır.


Bu şekilde Tahir Bey, telalardaki en büyük problemin çözgüde kullanılan pamuktan kaynaklanan çekmezlik problemi olduğunu dile getirmektedir. Ancak biz Dört Murat Tekstil olarak KOSGEB ile 2011 yılında gerçekleştirdiğimiz "Polyester Çözgülü Kıl Tela" konulu inovasyon projemiz sonucu kesinlikle sıfır çekmeli kıl  telaları hayata geçirmiş bulunmaktayız. Daha önce polyester kullanımı diğer üreticiler tarafından da denenmiş olmasına rağmen istenen performans yakalanamamıştı. Ancak firmamızın deneyimli kadrosuyla getirdiği teknik yaklaşım KOSGEB tarafından desteklenmeye layık görülmüş ve proje sonucunda ticari değerde polyesterli telalar üretilmiştir. Bu durumu üretimin tüm süreçlerinde gerçekleştirdiği yeniliklerle yakalamıştır. İlgili süreç iyileştirmelerini diğer üreticiler yakalanamadığından ürünümüz şu ana kadar taklit edilememiştir.


Firmamızın daha önce "Çevreye Duyarlı Kıl Tela" konulu Tübitak tarafından Çevreye Duyarlı Teknolojiler başlığı altında 2007-2010 yılları arasında desteklenmeye layık görülen Ar-Ge Projemizden sonra, diğer bir projemizin daha KOSGEB tarafından desteklenmesiyle teknik ve teknolojik açıdan kıl tela piyasasında üstün ve tek olma ve özelliğini perçinlemiştir.

Hem enden hem de boydan sıfır çekimli kıl telalar hakkında bilgi almak veya sipariş vermek için bizi ulaşabilirsiniz. Esnek ve dinamik üretim yapımız sayesinde ihtiyacınıza uygun çözüm önerilerini proaktif olarak sunmaya hazırız...

Alttaki bağlantılardan;

--->Ana Sayfaya dönebilir,
--->Hakkımızda bilgi sahibi olabilir, 
--->Ürünlerimizi inceleyebilir,
--->Soru, görüş, öneri veya siparişleriniz için bizimle bağlantıya geçebilirsiniz.

ya da ilginizi çekebilir :)

Kosgeb ile işbirliği-İnovasyon Projesi
1952 yılında el tezgahlarıyla başlayan faaliyetimiz zaman...